Radiominnen - flera sidor

          

Radio Nord 

8 mars 1961 - 30 juni 1962

 

Som barn lyssnade jag mycket på radio. Minns särskilt sådana program som t.ex. Frukostklubben, Snurran, Sveriges Bilradio men även radioteater.

Till julen 1958 inköptes en 17 tums televisionsapparat och i fortsättningen var det TV-programmen som kom i första hand.

Från och med den 8 mars 1961 blev det mycket radio, då startade nämligen Radio Nord sina sändningar.  Det var något helt nytt för mig, ja för alla. Jag lyssnade jämt (utom när jag var i skolan och när jag läste läxor eller sov). Vi hade en Philips rörradio men jag fick mina föräldrar att köpa en transistorradio, en Telefunken som kostade 313 kr minns jag. Den hade ett behändigt format som gjorde att den kunde tas med överallt och med tillhörande öronsnäcka lyssnade jag i sängen på kvällarna innan jag somnade. Speciellt gillade jag Topp 20 och De Tio, och jag skrev ner dessa topplistor varje vecka, vilka jag har sparat sedan dess.

Åh, vad ledsen jag var när Radio Nord den 30 juni 1962 försvann ur etern och aldrig kom tillbaka mer!

Nu när vi har Internet så kan jag och alla som vill drömma tillbaka till denna tid lyssna och läsa om Radio Nord 

(se bl.a. "LÄNKAR" och klicka på Radiohistoriska Arkivet här på min hemsida).

 

50 år sedan Radio Nord slog till

Publicerad i Dalademokraten: 2011-03-08

Onsdagen den 8 mars 1961 var ingen vanlig vinterdag. Det var den dagen som Radio Nord startade sina sändningar från den gamla skutan Bon Jour.

Bon Jour hade förtöjts på internationellt vatten i Östersjön och den 8 mars var det klart för sändning. Då hade det varit en hel del strul innan båten var på plats och redo. Sändningarna skulle enligt planerna ha startat tidigare.

Men den 8 mars klockan 10.00 var det äntligen dags för sändningarna som främst riktade in sig mot Mälardalen. Mellanvåg 498 meter skulle man ratta fram rörradion till, fast sändningarna annonserades alltid till 495 meter. Det var den våglängd som man först planerat att sända på. Vi som bodde längre bort fick lyssna så gott vi kunde och fortsätta att bättra på de radioantenner vi redan byggt för att kunna höra Radio Luxemburg.

Radio Nord kom med den musik vi ville ha till många äldres fasa. Inte minst många politikerna tyckte att det var förskräckligt att det nu fanns en ”skvalradiokanal” på svenska.
Radio Syd fanns visserligen redan, men den båten låg i Öresund och sändningarna hördes i princip bra i Skåne och för Stockholmsbaserade politiker var detta inget större problem.
 
Radio Nord blev en succé bland lyssnarna som struntade blankt i att Sveriges Radios monopol naggades i kanten av en radiostation som inte ville följa svensk lagstiftning.
 
Men Radio Nord var inte olaglig. Det sändes från internationellt vatten och båten var lagligt registrerad i ett land. Låt vara att det kanske inte var helt rumsrent med registreringen, men olagligt var det inte. Radio Nord blev heller aldrig någon piratradiostation, sändningarna upphörde innan lagarna ändrades så att den blev ”riktigt” olaglig.
 
Sveriges Radio fick dock bråttom och pengar fixades fram så att Melodiradion som senare blev P3 kunde startas.
 
Radio Nord kom att leva i bara 16 månader. Då hade riksdagen lyckats att driva igenom vad som kom att kallas Lex Radio Nord, en lag som gjorde det olagligt för svenska företag att annonsera i Radio Nord. Det blev också olagligt att arbeta där och att leverera till skeppet.
Den 30 juni 1962 var det slut och den dagen var det sorg i många svenska pojk- och flickrum.
 
Om Radio Nord kan man läsa i Jan Kotschacks innehållsrika och välberättade bok Stick i väg, Jack, som kom förra året. Han är son till Radio Nords grundare Jack S. Kotschack och hade gått igenom lådvis med material från Radio Nord-tiden.

 1